Doktor Kosmos

Doktor Kosmos är ett svenskt popband.
DK ligger på skivbolaget NONS.
Bandet grundades av Uje Branelius, Martis Aagård, Twiggy pop och Miss Universum, som alla ursprungligen kommer från Gävle.

Doktor Kosmos texter är en blandning av politik och naivistisk humor.
Politiskt sett ligger Doktor Kosmos åt vänster, men drar sig inte för att kritisera till exempel Gudrun Schyman, som i låten "Vill ni ha det som i Sovjet, eller vaddå?" på skivan "Ett enkelt svar".
Denna låt figurerade även i en krönika skriven av debattören Natalia Kazmierska som publicerades i Expressen.
Kazmierska påstod att texten uppmanade till ett "Sovjetiskt tvångssamhälle", när budskapet med texten i själva verket är rena motsatsen.
Doktor Kosmos var dock inte sena med att besvara utspelet på sin webbplats.
De säger själva att de är "på låtsas och på riktigt".
Bandet har ibland fått motstå kritik för stundtals (humoristiskt) kritiska texter med bland annat kapitalister, nyliberalism och annat som de anser fel i samhället.



Texterna kan också handla om att Elvis borde skärpa sig (låten "Elvis, skärp dig!"), knark (såsom Blåvita Flingor m.fl), vad som hände söndagen 26 oktober 1997 i Uje Brandelius liv (låten "Söndag 26 oktober 1997"), eller hur lätt allting skulle vara om man stoppade valfriheten ("Stoppa valfriheten!").
Ofta handlar de om deras egna upplevelser, till exempler i låten "Push-Up" som handlar om när de var med på ZTV, eller "Familjefrågan" som handlar om familjeliv.

På skivan Ett Enkelt Svar har texterna blivit mer kritiska än innan.
På tidigare skivor har texterna varit av mer lättsam ton, om än med sensmoraler.
I början av karriären och på första skivan så handlade många låtar till exempel om Rymdemannen.
Bandets skiva Stjärnjerry - en rockopera är, som det låter, ett konceptalbum som handlar om karaktären Stjärnjerry och andra karaktärer såsom Mördarbruden Eva, Doktor Knark och Juan Lasergun.
Vissa av dessa karaktärer återfinns också på uppföljaren Evas Story.
Ett Enkelt Svar så har lite av det "fjantiga" försvunnit ur texterna, men humorn är fortfarande en viktig del av Doktor Kosmos texter.





Kommentera inlägget här:

Namn:


E-postadress:


URL/Bloggadress:


Kommentar: